HERDERSTASJE

Kruiden en hun betekenis, gebruik van kruiden, uit de natuur, genezen met kruiden, ziekteondersteuning, thee, reiniging van ruimten, en huid en haar verzorging
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

HERDERSTASJE

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:49

Latijn: Capsella bursa-pastoris, Engels: Shepherd’s purse.

Vlaamse namen voor herderstasje zijn ook buzzekeskruid, erremoei (armoede) of Onze-Lieven-Heeren-nageltjes.


Herderstasje groeit als een onooglijk stukje onkruid tussen van alles en nog wat, je zou het zo vertrappen. Herkenbaar echter zijn de hartvormige zaaddoosjes die aangeven dat het kruidje wel eens heel geschikt zou kunnen zijn als het hart veel te verduren heeft.


Herderstasje is een van de beste bloedstelpende kruiden. Veel van wat met het bloed te maken heeft, rondgepompt door het hart, past bij het geneeskundige gebruik van herderstasje.
Culpeper laat het onder Saturnus vallen. Gezien de typologie van de mens met een te hoge bloeddruk: alles onder controle willen houden en veel te veel moeten van zichzelf, denk ik dat het Steenbok-type hier goed bij past, vandaar dat ik er een dierenriemteken in plaats van een planeet van maak.

Verzamelen en drogen: pluk de bloeistengels tussen maart en november en leg ze in dunne lagen te drogen in het donker bij ong. 20 graden. De houdbaarheid van het gedroogde kruid is maar een jaar.

De verse stengel kun je gebruiken bij huidontstekingen: prak de stengel en week hem vervolgens 24 uur lang in azijn. Voor hetzelfde doel kun je ook een zalf maken: 2 delen reuzel of bijenwas en 1 deel verse stengel mengen, eventueel in alcohol.

Thee om te veel bloedverlies te voorkomen (tijdens de menstruatie of bij de bevalling, of bij neus-nier- en maagbloedingen, bij baarmoedergezwellen of een verzakte baarmoeder en bij PMS: 3 theelepels gedroogd kruid laten trekken in een kop warm water en over de dag verdeeld drinken. De thee wordt tegenwoordig klaarblijkelijk ook veel gebruikt bij menstruatiepijn. De thee wordt in combinatie met meidoorn en maretak ook ingezet bij een te hoge bloeddruk. En hier komen we dan de relatie met het hart tegen: dat al tot ons spreekt door de hartvormige zaaddoosjes.

Ook voor de bloedsomloop, de bloedvaten, bij aderverkalking en bij spataderen kan deze thee langdurig gebruikt worden.

Bij bedplassen veroorzaakt door een te zwakke sluitspier: ook deze thee gebruiken.

Als compres gebruikt is het heel geschikt bij open bloedende wonden.

Elixer bij aambeien: 10 g gedroogd kruid in 25 cl wijn doen en dan over de dag verdeeld drinken.

Kook je 10 gram gedroogde stengel 5 minuten lang in 50 cl water kan dit een maagcatarre stoppen.

Een urinedrijvende thee: meng het herderstasje met blaadjes van de berk. Speciaal aanbevolen als de urine gepaard gaat met een witte slijmachtige materie, herderstasje helpt acuut.

Eetbaarheid: de jonge rozetblaadjes ervan kunnen in salades en soepen gebruikt worden. Je kunt de blaadjes ook koken, ze smaken een beetje naar kool.

Contraindicaties: niet gebruiken als je ooit nierstenen hebt gehad en ook niet tijdens de zwangerschap, verder kan het langdurig gebruikt worden.
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Kruidenhoekje”