DOPHEIDE & STRUIKHEIDE

Kruiden en hun betekenis, gebruik van kruiden, uit de natuur, genezen met kruiden, ziekteondersteuning, thee, reiniging van ruimten, en huid en haar verzorging
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

DOPHEIDE & STRUIKHEIDE

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:47

De heidesoorten worden steeds minder, heide houdt van de eenzaamheid, schreef Mellie Uyldert ergens, en de kluizenaar houdt van de heide. En met al die mensen op de wereld:-)…. Dopheide bloeit vóór de struikheide, en staat samen met struikheide al op de rode lijst in België (in Nederland nog niet). De Rode lijst status van heide in België is zodanig dat je de bloempjes wel mag plukken maar de wortels moet laten staan. Nu zijn het van de dopheide ook alleen de bloempjes die medicinaal zijn. Omgekeerd, in bepaalde gebieden aan de oostkust van Amerika wordt de dopheide als een invasieve plant beschouwd… en in Nieuw Zeeland de struikheide die daar bestreden wordt. Nieuw Zeeland lijkt me ook echt een land voor kluizenaars. Want bij ons vergrast de struikheide steeds meer en dreigt ook steeds minder te worden, net zoals outsiders niet echt geaccepteerd worden in de wereld, want:
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:47

DOPHEIDE (Yin)
Latijn: Erica Tetralix – Engels: Bog Heather of Crossleaf Heath



Als bloesemremedie helpt dopheide namelijk de kluizenaars en de outsiders, & het vermindert een eventueel gevoel in de steek gelaten te zijn.

“Bier”brouwrecept: (Neptunus) de bloemetjes en stengels 1,5 uur koken (heeft een bittermakend effect)
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:48

STRUIKHEIDE (Yang)
Latijn: Calluna vulgaris – Engels: Common heather









Verzamelen: de gekweekte soort voor de tuin heeft niet veel zin, alleen de wilde plant is medicinaal. In de bloeitijd met een snoeischaar de bloeiende toppen eraf knippen, daar waar het mag, en in dunne lagen drogen, in het donker en bij kamertemperatuur: bij een hogere temperatuur gaat de medicinale werking ook teniet! Men kan gedroogde struikheide heel lang bewaren in droog afgesloten potten. Echt Steenbok dus!

Struikheide is antiseptisch, urinedrijvend, en bevordert de spijsvertering. Het wordt over het algemeen gebruikt bij blaas- en nierinfecties, en bij andere nierkwalen, ook bij nier (of gal-) stenen Het ontgift de nieren. Ook geschikt bij reuma en prostaatproblemen. Het medicinale ingrediënt van struikheide is Arbutine

Thee: 10-15 gr. Gedroogd kruid even laten opkoken of laten trekken in 1 liter kokend water. In vier keer verdeeld over de dag drinken. Het smaakt ongelooflijk bitter, combineer het eventueel met salie, heermoes en leverkruid voor een beter smakende thee.

In hoge dosis is struikheide net een mild verdovend middel. Het kan dan wel helpen tegen reumatische pijn, jicht, slapeloosheid en sommige zenuwaandoeningen. Spierspanning en bezorgdheid kan ook weggenomen worden met thee van struikheide. Met name de onderkant van de blaadjes is hallucinogeen. Voor reumatische en gewrichtspijn en slapeloosheid kun je struikheide ook toevoegen aan het badwater. Baby’s die niet goed groeiden kregen vroeger ook vaak struikheide in het badwater.

In de middeleeuwen gebruikte men struikheide ook voor rachitis (Engelse ziekte) bij kinderen, wat ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium, en nu haast niet meer voorkomt.
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Kruidenhoekje”