DUIZENDGULDENKRUID

Kruiden en hun betekenis, gebruik van kruiden, uit de natuur, genezen met kruiden, ziekteondersteuning, thee, reiniging van ruimten, en huid en haar verzorging
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

DUIZENDGULDENKRUID

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:18

Latijn: Centaurium erythraea – Engels: Centaury


Ik herinner me ooit eens bij Mellie Uyldert gelezen te hebben dat het duizendguldenkruid wel duizend euro waard is, zo geneeskrachtig zou het zijn. Zo zeldzaam is het kruid tegenwoordig ook, het staat op de rode lijst in België (niet in Nederland), en heeft daar de B status, wat betekent dat je het wel mag plukken, maar de wortels moet laten staan. Toevallig komt het flink voor in de omgeving waar ik zit in België, en dit jaar is het helemaal enorm, het leek wel of de hoeveelheid flink toegenomen was. Vandaag zag ik het voor het eerst ook in Nederland in het wild (tegenover het station in Lochem), echter maar een paar plantjes:-)
Dit schrijft de wilde-planten-site over dit kruid:

Centaurium is afkomstig van een Griekse sage. Volgens deze Griekse sage gebruikte de Centaur Chiron de plant als geneeskruid en heelde de wonden van Hercules. Later werd de naam veranderd in centum auri = 100 goudstukken of 100 gulden (waardering van het kruid). In het Nederlands werd het getal met een 0 uitgebreid en werd zo 1000. Erythraea = roodachtig, genoemd naar de kleur van de bloemen. Door de oude Romeinen werd de plaats wegens zijn bittere smaak als fel terrae = aardgal aangeduid. Volgens Dioskuridus is de plant een wondheelmiddel. Zij voert de galachtige en dikke sappen door de stoelgang af, bevordert de menstruatie en helpt bij oogklachten. De plant diende ook als bleekmiddel voor de haren. In de middeleeuwen geloofde men dat de plant werkt als (net als veel andere roodbloeiende planten) anti-demonen middel. Men kon er niet alleen heksen mee verjagen, maar ook met een krans van duizendguldenkruid op het hoofd de heksen in de Johannisnacht naar de Bocksberg zien vliegen (hier vierden zij het zomerzonnewende feest).

Verzamelen: de hele stengel, bovenste helft, laat het onderste deel staan. Er kan zelfs een tweede oogst ontstaan uit de afgeknipte stengels, die vaak nog geneeskrachtiger is dan de eerste. Hang de stengels in bosjes op of spreid ze uit op wat doek, en drogen bij een temperatuur van 40 gr. Gedroogd kruid moet zijn kleur behouden hebben.

Thee: (smaakt heel vies, extreem bitter) : eetlustopwekkend, spijsvertering-bevorderend , regulerend bij diarree en verstopping, en tegen een te trage lever: 2 theelepels gedroogd kruid 10 minuten laten koken in een kop water, 10 min. laten trekken. Drie kopjes per dag drinken voor de maaltijden. Het zou ook wel eens goed kunnen zijn bij anorexia en de ziekte van Pfeiffer. Hilde de Steur omschreef Cheiron in haar boek als het principe van “aanvaarding van de planeet aarde”, en dat is typisch iets wat de Anorexia- persoon niet doet!

Culpeper schrijft over dit kruid dat het heel erg veilig is, ongelooflijk heilzaam, maar niet erg lekker van smaak (en dat klopt). Hij plaatst duizendguldenkruid onder de Zon omdat de bloempjes alleen open gaan als de zon schijnt en weer dicht gaan als de zon weg is.

Als je geen zin hebt om van wormen af te komen met boerenwormkruid (vooropgesteld dat je wormen hebt…:-), dan kun je ook duizendguldenthee drinken, wel zo veilig! Daarnaast helpt het bij ischias, pijn in de zij, hardheid van de milt, helpt bij lever, gal en miltklachten, helpt bij geelzucht, aktiveert de lever bij hepatitis, en bij waterzucht. Het vermindert ook de menstruatie, helpt bij kolieken, en oprispingen, voorkomt doodgeboorte, (zegt Culpeper) & het verzacht barenspijn, (heel sterk Cheiron!), helpt bij gewrichtspijn, jicht, en krampen.

Het duizendguldenkruid is een echt tonicum.

De roze kleur van de bloemetjes kan wellicht op een prettige werking op de gal en op alles wat onder Mars valt duiden. Het zorgt ook voor nieuwe aanmaak van bloed, bijv. bij herstel, en is goed bij bloedarmoede. Daarnaast is het bloedzuiverend, bijv. bij een onzuivere huid. (inwendig als thee drinken).

Bij oogklachten (mist voor de ogen) kun je het sap van duizendguldenkruid gebruiken voor je ogen (het voelt enorm verzachtend aan, maar het helpt niet echt veel, ik heb het uitgeprobeerd, dat wil zeggen, zoveel sap viel er niet uit te persen dus gewoon met de geplette bloemetjes over de oogleden, maar dat voelt alleen maar goed, verder nietsJ)

Duizendguldenkruid als wierook helpt het verdrijven van slangen (voor als de slang van je buurman bij jou in de flat in het toilet opduikt:-) Als je op 24 juni s ochtends duizendguldenkruid plukt zul je het hele jaar geen armoede leiden – dat is voor dit kredietcrisisjaar helaas te laat, wellicht lukt het in 2016:-)
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Kruidenhoekje”