BRANDNETEL

Kruiden en hun betekenis, gebruik van kruiden, uit de natuur, genezen met kruiden, ziekteondersteuning, thee, reiniging van ruimten, en huid en haar verzorging
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

BRANDNETEL

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:14

Latijn: Urtica dioica, Engels: Nettle (Common, or stinging)

Brandnetel staat bekend als een thee geschikt voor een voorjaarskuur vanwege zijn reinigende werking. Wat veel minder bekend is, is dat brandnetel dat reinigingswerk ook doet in de grond, als er te veel stikstof in zit. Het is het vuilnisverwerkingsbedrijf van de plantenwereld zeg maar en daarom plaats ik het onder Mars in Schorpioen (Mars natuurlijk vanwege het geprik). Het is waanzinnig interessant om te kijken naar waar brandnetel precies verschijnt. Soms verschijnt het gewoon in de natuur, als er veel plantenresten op te ruimen zijn, maar meestal zie je in het bos zelf nauwelijks brandnetel, behalve aan de ingang: daar waar mensen nogal eens wat takken willen neergooien of wellicht langs hondenuitlaatroutes. En ook in je eigen tuin kan brandnetel makkelijk verschijnen als je ergens bijvoorbeeld een grote hoop bladeren hebt gegooid het jaar ervoor. Brandnetel verdwijnt vanzelf als zijn werk erop zit! Rondtrekkende zigeuners zaaiden trouwens brandnetel overal waar ze kwamen vanwege de hoge voedingswaarde ervan. En misschien ken je het verhaal van Milarepa die jaren alleen op brandnetel leefde (tot hij er groen van uitsloegJ)




Verzamelen: de jonge grote stengels en bladeren, (tm april) en ook de wortelstok (in de herfst) kan gebruikt worden: snel drogen bij 60 graden (in de oven met de deur op een kiertje dmv een pollepel tussen de deur). Het kruid mag niet bruin worden. Bewaren in luchtdichte bussen. Drogen in laagjes op kranten kan ook, zo had ik eens een klusje bij Mellie Uyldert om de inmiddels droge brandnetelbladeren die uitgespreid waren op kranten te verpulveren.

Doe dikke handschoenen aan als je brandnetel plukt, alhoewel er een verhaal gaat, dat als je je adem inhoudt tijdens het plukken, je niet geprikt wordt. En alhoewel ik dat wel eens voorzichtig geprobeerd heb, heeeel voorzichtig, en het lijkt te werken, sta ik niet garant voor deze methodeJ (En als je toch geprikt wordt, zorg dan voor hondsdraf om er over heen te wrijven! Of als dat er niet staat, schijnt het blad van de zuring ook te kunnen, (als dat er wel staat). De natuur is echter wonderbaarlijk want je vindt hondsdraf heel vaak bij brandnetels staan, precies waar het nodig is!

De wortelstok bevat kalk en looizuur, en is samentrekkend, de bladeren en stengels zijn rijk aan vitamine A en C. Gedroogde (of gekookte) brandnetelbladeren prikken niet meer.

Brandnetel is bacteriedodend, en daarom heel geschikt bij infectieziekten.

De bladeren zijn ook geschikt bij diarree of andere spijsverteringsstoornissen en de thee is naast bloedzuiverend en ontgiftend ook bloedstelpend en licht urinedrijvend.

Bij kortademigheid: kook de wortels of de bladeren en doe er honing of suiker (of stevia) bij en drink er verdeeld over de dag wat van. Je kunt hier ook mee gorgelen bij zwellingen in de mond of keel.

Urinedrijvend en lactogeen aftreksel: 5 gram gedroogd blad laten trekken per kopje kokend water, en verdeeld over de dag drinken. Het verdrijft ook stenen en gruis, en is menstruatieopwekkend.

Brandnetelthee is heel rijk aan vitaminen en mineralen en is een goed tonicum, ook bij kanker, daarnaast heel geschikt bij vermoeidheid en lusteloosheid en bij bloedarmoede, (het bevat ijzer = Mars), geschikt tegen hooikoorts en allergie en bij allergische reacties op voedingsmiddelen, en is een algehele reiniger, en helpt ook nog eens tegen een te hoge bloeddruk en bij diabetes. Het bevat histamine, versnelt de spijsvertering, helpt dus bij het afvallen, en verzacht netelroos, reumatiek, jicht en gewrichtsontstekingen en oedeem. Het verbetert de doorbloeding. (Mars). Naast ijzer bevat brandnetel ook calcium en silicium en de thee is ook geschikt bij broze nagels en osteoporose.

Brandnetelzalf bij reuma: vaseline au bain Marie laten smelten en er jonge brandnetel topjes in doen, 24 uur laten staan, zeven en in een pot doen. (bron: www plantaardigheden.nl)

Brandnetelinfusie als calciumsupplement. Gebruik je calciumsupplementen? Dan heb ik hier een goedkoper en gezonder alternatief afkomstig van de leukste kruidenvrouw van België: Anntje Peeters. Een gewone kop brandnetelthee bevat 5 tot 10 mg calcium. MAAR, een sterke brandnetelinfusie bevat 500 tot 1000 mg calcium per kopje en dan heb je geen supplementen meer nodig toch? Om zo'n infusie te maken neem je maar liefst 30 gram gedroogde brandnetel per liter kokend water (vers kruid: 60 gram) en dat laat je het liefst een hele nacht, maar in ieder geval minimaal vier uur trekken in een glazen pot. Doe er ook een klein beetje zeezout bij om het lekker te maken. Daarna zeef je de kruiden er uit en drukt het plantmateriaal goed aan om alle laatste restjes van de inhoudsstoffen in je thee te krijgen. Je kunt het koud drinken maar als je het theegevoel wilt hebben kun je eventueel wat warm water er bij doen. Daarna moet je de infusie binnen 1,5 dag opdrinken. Lukt je dat niet, geef de rest dan aan je kamerplanten of spoel je haar er mee.


Dosering & contra-indicaties: voor een brandnetelthee kuurtje drink je er rustig drie kopjes per dag van, (tot zelfs 2 liter…) het is veilig in gebruik voor volwassenen (gebruik voor kinderen wordt afgeraden op www.plantaardigheden.nl - kinderen hebben Mars-kracht te over, en hebben het dus ook niet nodig.. ) Volwassenen kunnen het zo lang drinken als ze willen. Brandnetel niet gebruiken bij acute ontstekingen want de Mars kracht verergert dat alleen maar.

Je kunt overigens ook van verse brandnetel thee trekken, niet alleen van het gedroogde kruid. En je kunt verse brandnetel door de sapcentrifuge doen, om het vervolgens in te vriezen in klontjes en naar behoefte gebruiken.

Eetbaarheid: van de jonge bladeren kun je voortreffelijk groente koken of een brandnetelsoepje maken (het prikt dan niet meer) . Fruit een uitje mee, doe er wat biologische bouillon zonder gist bij, eventueel een aardappeltje of wat crème fraiche, supergezond en lekker!

Cosmetisch: als haarverzorgingsmiddel om het haar glanzender te maken,. van roos te ontdoen en te revitaliseren (Mars) kan de stengel goed dienst doen: 100 gram fijngehakte stengel een half uurtje laten koken in 50 cl azijn en 50 cl water. Wrijf je haar hiermee in voor je naar bed gaat (hm, zal dat lekker ruikenJ)) Inwendig als thee schijnt het trouwens ook weer te helpen tegen haaruitval.
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Kruidenhoekje”