Absintalsem en Bijvoet

Kruiden en hun betekenis, gebruik van kruiden, uit de natuur, genezen met kruiden, ziekteondersteuning, thee, reiniging van ruimten, en huid en haar verzorging
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

Absintalsem en Bijvoet

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:05

Absintalsem en Bijvoet


Bijvoet en absintalsem lijken nogal op elkaar wat hun werking betreft, het zijn duidelijk Neptunus-achtige planten. Een grappig verschil is dat bijvoet vroeger gebruikt werd voor het maken van bier, een volksdrank, en dat absintalsem in het exclusievere absint zat, veel gebruikt door artiesten en dichters. Dat heeft zich voortgezet in de verschijning van de planten, want bijvoet groeit overal, terwijl absintalsem tegenwoordig behoorlijk zeldzaam is. Eigenlijk zouden beide planten wel onder Mercurius/Neptunus kunnen vallen, maar om onderscheid te maken hen ik absintalsem onder Uranus/Neptunus laten vallen. Alsof absintalsem meer Zon is (exclusiever) en Bijvoet meer Maan (meer van het volk), (als je deze denksprong nog kunt volgen:-)
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:06

1. BIJVOET: Mercurius/Neptunus

Latijn: Artemisia Vulgaris – Engels: Mugwort (Common)






Bijvoettakjes kun je tijdens een lange wandeling, als je pijn in je voeten krijgt, in je schoen doen om de vermoeidheid weg te nemen en blaren te voorkomen! (De voeten vallen onder het teken Vissen, beheerst door Neptunus). Je kunt ook op een vers blaadje kauwen om vermoeidheid tegen te gaan.

Je vindt bijvoet heel makkelijk op je wandelingen langs wandelpaden en weggetjes, bijvoet is ook psychologisch behulpzaam voor je levenspad.

Het effect van bijvoet kan mild euforisch zijn – marijuana-achtig , dromerig, vooral als het gerookt wordt, (Mercurius/Neptunus), maar zie onder bij dosering: bijvoet is licht giftig (Neptunus), dus niet langdurig gebruiken, want dan brengt het schade toe aan je zenuwgestel.

Alle planten van het geslacht Artemisia zijn lekker geurend, at eigenlijk Venus is maar Neptunus is het verhoogde oktaaf van Venus. Het is vernoemd naar Artemisia, koningin en echtgenote van koning Mausolus ter ere van wie zij in 357 v. Chr. het mausoleum liet bouwen. Ze was een beroemd plantkundige en medisch onderzoekster en zou zelf veel bijvoet gebruikt hebben.







Verzamelen: de stengel wordt tijdens de bloei geplukt en de wortels worden (zonder de dikke rizoom) verzameld in oktober. Van de bloeistengels worden alleen de eindstandige bloeiwijzen bewaard waarvan de bloempjes nog niet zijn opengegaan. Het ruikt heel lekker als je deze van de stengel plukt. Deze kun je in bosjes ophangen en snel drogen bij 40 gr in de schaduw (hoe zo iets in ons klimaat moet is me trouwens een raadsel, dat moet wel in de oven als je je hier aan zou willen houden). Ook de wortels hang je in bosjes op nadat je ze geborsteld hebt om de aarde er af te halen. Of je legt ze apart neer zonder dat ze elkaar aanraken en keert ze om de zoveel tijd en als ze iets gekrompen zijn, gebruik je de verwarming om ze verder te drogen – het duurt 14 dagen voor ze geheel gedroogd zijn, en ze moeten echt geheel droog zijn, knapperig als je ze breekt. Ook kun je het versneld drogen door het kruid in de oven te leggen bij 50 graden en de ovendeur met een pollepel ertussen op een kiertje open te laten.

Bijvoet wordt medicinaal ingezet bij menstruatieproblemen, indigestie, tegen een opgeblazen buik, tegen stoornissen in het zenuwstelsel, van oudsher bij epilepsie en hysterie, tegen slapeloosheid en maagkrampen. Het is pijnverzachtend. Bijvoet harmoniseert als je zenuwen uit balans zijn, het kan zelfs het hoger zelf en lager zelf met elkaar harmoniseren en wellicht psychoses voorkomen.

Thee: de toppen in een theepot doen en er kokend water overgieten. Als het koud is er een beetje melk en suiker bij doen (aldus Culpeper, een Engelsman:-): Engelsen doen namelijk altijd melk in de thee). Medicinaal minimaal twee keer per dag drinken. Of van één theelepel gedroogd kruid gewoon thee zetten, overgieten met warm water (niet laten koken). Thee van de wortels: 50 gram wortel op 500 cl kokend water en dan per halve theelepel tegelijk innemen.

Zalf voor harde knobbels in de nek: maak er een zalf van door het te mengen met gesmolten bijenwas, sheabutter, of cacaoboter. Aldus Culpeper. En hij heeft nog een leuke:

Als je te veel opium hebt gebruikt is het verse sap van bijvoet een remedie:-)! En tegen ischias, weer iets heel anders: doe ruim 5 gram van het gedroogde kruid in wijn, en drink dit op; het helpt snel en zeker.

De plant is aromatisch, veilig bij kortdurend gebruik, en o.a. geschikt voor vrouwenklachten, dus plaatste Culpeper het onder Venus. Maar in zijn tijd was Neptunus nog niet ontdekt, en de plant is duidelijk zo Neptunus-achtig als het maar kan.

Dosering: niet langdurig gebruiken, bijvoet is dan schadelijk voor het zenuwstelsel. (Het heeft een hoog Thujon gehalte en dat is licht giftig in grote hoeveelheden).

Contra-indicaties: niet gebruiken als je zwanger bent (het wekt de geboorte op).

Roken: arme mensen gebruikten bijvoet vroeger als tabak.(Neptunus) – Je kunt bijvoet ook als wierook gebruiken (de gedroogde vorm dus) En nog sterker Mercurius/Neptunus: het roken ervan voor het slapen gaan kan je droomleven intensiveren, je lucide dromen geven, wellicht je dromen ook beter controleerbaar maken, en astraal reizen bevorderen.

Eetbaarheid : Mijn bezoek vandaag meldde dat bijvoet een smakelijke gezonde groente oplevert: de stengels voor de bloei plukken en dan koken. Ik heb het geprobeerd en vond het nergens naar smaken:-) De Engelse naam mugwort heeft te maken met het feit dat bijvoet gebruikt werd bij het op smaak brengen van bier, voordat men hop ging gebruiken. Men gebruikte het gedroogde kruid en nooit het verse en daarmee werd een soort likeur gemaakt die vervolgens toegevoegd werd aan bier. Toen thee heel erg duur was werd bijvoet door de Engelsen ook als thee gebruikt (gedroogde vorm) en ganzen werden tijdens het braden vaak gevuld met bijvoet voor de smaak.

Bij-voet-geloof: De boeren vlochten vroeger kransen van bijvoet en hingen die aan hun huis om brand en blikseminslag te voorkomen. En de wortel van bijvoet werd aan het huis gespijkerd om kwade geesten te weren.

Het Oekraïense woord voor bijvoet is: Tsjernobyl. En in Azië wordt er moxa van gemaakt.
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 12:06

2. ABSINTALSEM: Uranus/Neptunus

Latijn: Artemisia absinthium – Engels: Wormwood



Absint Alsem is tegenwoordig veel zeldzamer dan bijvoet, het werd vroeger wel in tuinen gekweekt om er likeuren van te maken. In Frankrijk werd hier vroeger Pernod van gemaakt tot het in 1915 verboden werd. De huidige pernod is van anijs gemaakt. Vermouth (van Wermuth of de Duitse naam Wermud, = Wormwood) bevat ook absintalsem. (Een fles met het originele recept en echte absintalsem, absint dus, kost 95 euro... )

Het is duidelijk dat absintalsem ook onder Neptunus valt, en het geurt geweldig lekker, dus dat zou ook Venus kunnen zijn, maar ik maak er vooralsnog ook Uranus/Neptunus van, omdat de plant een verhoogde perceptie geeft (de kunstenaren en dichters die vroeger in de 19e eeuw absint dronken en heel literair werden) , je krijgt er een enorm helder brein van en een hogere visie of zelfs helderziendheid. Het maakt dus lucide, kan visioenen bewerkstelligen, en is wat dat betreft weer gelijkend op bijvoet, het heeft net als bijvoet een hoog Thujon/Thujol gehalte. Absint is de muze van menig schrijver en artiest geweest, omdat het inspireert. Teveel gebruiken en je krijgt hetzelfde als bij verdovende middelen: het tast dan je zenuwstelsel aan. Uranus is feitelijk het verhoogde octaaf van Mercurius.


Verzamelen: ook al staat het op de rode lijst, je kunt het bovenste deel van de bebladerde stengel wel plukken of afsnijden want de gesnoeide planten vormen heel gauw nieuwe loten die dan ook nog eens heel rijk zijn aan werkzame bestanddelen. Haal echter nooit de wortel weg. Droog het kruid in dunne laagjes of bosjes in de schaduw bij 40 gr. Bewaar het zo gauw het droog is in afgesloten potten, omdat het kruid anders weer vocht aantrekt.

Thee van absintalsem helpt bij spijsverteringsproblemen en een verstoorde darmfunctie. Spijsverteringsproblemen ontstaan vaak bij mensen die ook emoties of indrukken niet altijd goed verteren en daar is absintalsem heel geschikt voor (aldus BM die de spagyriekleer van Paracelsus toepast). Twee gram gedroogd kruid 10 minuten laten trekken in 25 cl warm water. Doe kaneel door de thee voor de smaak, doe er geen suiker in! Een paar keer per dag drinken, goed schudden voor gebruik. Het is in het algemeen een goed tonicum voor de maag, galblaas en lever, het verhoogt de galproductie, en daarnaast verlaagt het ook de temperatuur bij koorts. Absintalsem is antiseptisch, de thee smaakt erg bitter (wat de maagsappen opwekt).

De Engelse naam wormwood geeft aan dat de plant wormen verwijdert en goed is tegen parasieten in de maag.

Culpeper, die de plant onder Mars laat vallen om onduidelijke redenen, zegt dat absintalsem uitstekend is bij jicht en om niergruis te verwijderen.

Heb je een kater? Dan kun je ook absintalsemthee drinken.

Als je neus verstopt zit zou je een takje absintalsem in je neusgat kunnen doen om de neus weer vrij te maken (moet je het natuurlijk wel in de buurt hebben staan, misschien werkt bijvoet ook). En bij zweetvoeten zou absintalsem in de schoen helpen (wat weer lijkt op bijvoet in de schoen tegen vermoeidheid, maar niet specifiek tegen zweetvoeten:-)

Als compres kun je absintalsemthee gebruiken om de pijn te verminderen bij een slechte doorbloeding en reumatische pijnen.

Dosering en contra-indicatie: niet langdurig achter elkaar gebruiken en ook niet in hoge doses, want het kan net als bijvoet schadelijk zijn voor het zenuwstelsel, of je duizelig maken en krampen veroorzaken. Of je krijgt "äbsintisme" over Mercurius/Neptunus gesproken. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (het werkt vruchtafdrijvend) (en ook menstruatieopwekkend). . (Vroeger werd absintalsem evenals bijvoet gebruikt om een abortus op te wekken). Absintalsem is niet geschikt voor kinderen.

Wierook: tot op de dag van vandaag gebruiken de Bedoeïenen absintalsem als wierook als er een kind geboren wordt, voor een goed leven. En ritueel gebrand zou het helpen geesten op te roepen of te communiceren met de doden. En in de hondenmand gelegd kan het vlooien verdrijven. Vroeger strooide men absintalsem net als bijvoet op de vloer om insecten te weren.

Absint alsem gehangen aan je achteruitrijspiegel in de auto voorkomt ongelukken. Zegt men. (Persoonlijk denk ik dat je nooit ongecentreerd of erg emotioneel in de auto moet gaan zitten om ongelukken te voorkomen).
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Kruidenhoekje”