LIJSTERBES

Kruiden en hun betekenis, gebruik van kruiden, uit de natuur, genezen met kruiden, ziekteondersteuning, thee, reiniging van ruimten, en huid en haar verzorging
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

LIJSTERBES

Bericht door mediumtarotlady » 23-04-2015 13:12

Latijn: Sorbus aucuparia – Engels: Rowan Tree en Mountain Ash Tree

Verzamelen: de lijsterbessen zelf. Drogen in de zon of kunstmatig bij max. 50 gr. Tegenwoordig zijn de wilde lijsterbessen al in de tweede helft van juli rijp, vroeger zou dat eind augustus of september geweest zijn. Volledig rijpe bessen zijn niet zo giftig als minder rijpe bessen, haal eventueel voor de zekerheid de zaden uit de bessen (een klusje voor als je ECHT niets te doen hebt...:-) . Door lijsterbessen te koken, bij jam of siroop, verdwijnt de giftigheid.
Jam van lijsterbessen: 1 kg lijsterbessen koken met 500 g suiker en eventueel pectine erbij. (Ik heb het met stevia gedaan…. al die suiker..) Om de bitterheid weg te nemen als de lijsterbessen niet zoet zijn kun je ze een nachtje laten staan overgoten met koud water en een eetlepel azijn. Dan afgieten en verder verwerken. Wat je ook nog kunt doen is na het koken en koud worden alle zaden er uit halen en de velletjes en dan opnieuw koken tot het ingedikt is — verschillende malen per dag een theelepel nemen. Waarvoor?

Lijsterbessen zijn urinedrijvend, laxerend en samentrekkend. Je kunt een moes van lijsterbessen inzetten bij nierstenen, aambeien en bij reuma (Steenbok-Weegschaal). Ze regulieren de darmen en helpen bij constipatie alsmede diarree . Verder zijn ze heilzaam bij ontstekingen aan de bovenste luchtwegen en met name bij heesheid. Innemen in de vorm van jam of een moes. (In Schotland eten ze lijsterbesjelly bij het wild en het ging ook jicht tegen. ) Mijn lijsterbesprutje was niet eens zo heel vies, maar dat komt omdat ik gewaarschuwd was omdat het zo vies zou smaken... en dan valt alles mee. Maar toen onlangs mijn bezoek het uitprobeerde spuwden ze het collectief met walging weer uit, de rest heb ik dus maar ingevroren:-)

De zanglijster: een leuk recept bij heesheid en goed voor je stembanden: neem 8 gedroogde lijsterbessen en kauw die over 12 uur verdeeld op. Doe er heel lang over, over dat kauwen en spuug de bes daarna uit. Neem dan de volgende. Je kunt ook gorgelen met het sap van lijsterbessen, het gerucht gaat dat het optreden van veel zangers en sprekers hiermee al gered is. Je kunt ook gorgelen met het sap van gedroogde lijsterbessen: laat een theelepel ervan 10 uur weken in een kop water, dan zeven en ermee gorgelen, bij heesheid dus of bij een zere keel.

Tegen psychische aanvallen: de bessen hebben aan het uiteinde een heel klein 5 puntig sterretje: een pentagrammetje. Ook de kleur rood is verdedigend, een lijsterbesboom in je tuin moet je dus niet weghalen. En de druïden gebruikten de twijgen van de lijsterbes trouwens ook als wichelroede, speciaal voor metalen.

De lijsterbes behoort tot het element vuur en de planeet Mars aldus de Kelten. Naast de bescherming die de lijsterbes biedt, geeft het moed, viriliteit (alle Mars), het is excorsistisch (ook Mars) – en het beschermt tegen brand als je het in huis hangt.

De lijsterbes geeft ook het vermogen om makkelijker contact te maken met de Spirit World (de geesteswereld, maar dat klinkt niet zo mooi:-)). Als je innerlijke boodschappen beter wilt opvangen mediteer dan met een twijgje van lijsterbes in je hand of leg een twijgje onder je hoofdkussen als je antwoorden nodig hebt. De lijsterbes groeit op grotere hoogten dan welke boom ook, komt zelfs uit rotsstukken en daardoor geeft het de boodschap niet op te geven en door te zetten: Mars in Steenbok. De lijsterbes helpt je bij je positieve levensenergie. Het breekt je slachtoffergevoel of negatieve invloeden van buitenaf die je verzwakt hebben. Lijsterbessen versterken je spirituele ontwikkeling, en ze beschermen stenen cirkels als je die in de buurt ervan plant, en als je al een stenen cirkel hebt natuurlijk (of een medicijnwiel).
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Kruidenhoekje”