Helderziendheid

Hier kan je onderwerpen plaatsen m.b.t buitenzintuigelijke waarnemingen, dingen die gezien de ruimtelijke situatie normaal niet waargenomen of gevoeld kunnen worden.
Plaats reactie
mediumtarotlady
Site Admin
Site Admin
Berichten: 447
Lid geworden op: 27-07-2014 14:31

Helderziendheid

Bericht door mediumtarotlady » 02-03-2015 15:22

Helderziendheid


Helderziendheid of clairvoyance verwijst naar het vermogen dat iemand zou bezitten om op buitenzintuiglijke wijze beelden te zien van gebeurtenissen die zich op een andere plaats of in een andere tijd voordoen.


Introductie

Zoals met alle paranormale verschijnselen wordt het bestaan van helderziendheid betwist. Ook over de geldigheid of de interpretatie van experimenten met helderziendheid bestaat, zelfs binnen de parapsychologie, onenigheid.

Iemand die beweert helderziend te zijn, wordt een helderziende of paragnost genoemd. Zo iemand denkt op een andere manier dan via zintuiglijk waarnemen iets over voor hem onbekende mensen of situaties te weten te kunnen komen. Zo beweert hij of zij bijvoorbeeld gedachten, gevoelens, herinneringen, of visualisaties van een cliënt of groep te kunnen opvangen. Sommige paragnosten treden op als paranormale genezers (magnetiseurs of handopleggers).

Hoewel paragnosten vaak beweren door de politie ingeschakeld te zijn om vermiste mensen of voorwerpen te helpen opsporen, is het vaak andersom: de paragnosten geven ongevraagd advies aan de politie. Uit een onderzoek in Engeland blijkt dat bij zaken waar een paragnost advies had gegeven die uiteindelijk opgelost zijn, dit advies nooit bleek te kloppen.

De Nederlandse justitie sluit echter, in uiterst zeldzame gevallen, het gebruik van een paragnost onder het mom "onorthodoxe opsporingsmethoden" niet uit, zo liet minister Ivo Opstelten in 2012 weten middels een brief aan de ChristenUnie.

Helderzienden

Enkele bekende zelfverklaarde helderzienden zijn:

Nederland
Gerard Croiset (1909-1980) - paragnost en paranormaal genezer. In de stoelenproef trachtte hij van tevoren de persoon te beschrijven die op een bepaalde stoel zou gaan zitten. Hij bood ook hulp bij het zoeken naar vermiste kinderen. Zijn praktijken werden uitvoerig onderzocht door Wilhelm Tenhaeff, die echter stelselmatig de feiten verdraaide in het voordeel van Croiset.Er zouden aanwijzingen zijn dat Croiset gebruikmaakte van handlangers voor zijn experimenten.

Peter Hurkos (1911-1988) - beweerde de toekomst te kunnen voorspellen en gebeurtenissen in het verleden van anderen te zien. Hij werd gedurende 2,5 jaar onderzocht in het onderzoekslaboratorium van Amerikaanse medicus Andrija Puharich. In 90% van de gevallen bleek hij de uitkomst correct te kunnen voorstellen. Sceptici nemen het onderzoek van Puharich echter niet serieus. In de VS stond Hurkos bekend als The Psychic Detective (de helderziende onderzoeker). Hij adviseerde onder andere Ronald Reagan en de politie.

Jozef Rulof (1898-1952) - paragnost en medium. Hij schreef ruim 25 boeken over het hiernamaals en maakte vele schilderijen naar verluidt onder invloed van verschillende overleden schilders. Hij publiceerde een eigen kosmologie op basis van zijn paranormale ervaringen.

Jomanda (1948) - spiritiste en genezend medium. Jomanda beweert hulp te krijgen van haar overleden vader en andere krachten in de goddelijke wereld. Van 1992 tot 1999 hield Jomanda 'healings' in de Evenementenhal te Tiel. Ze straalde ook kraanwater in, dat daardoor genezend zou worden. Jomanda kwam in opspraak vanwege haar rol in het verloop van de ziekte van actrice Sylvia Millecam. (deze vrouw is in mijn opziens zo fake als maar kan zijn,en dan heb je jammer genoeg mensen die je aan haar linken,omdat ze nou eenmaal de "bekendste"is)

Robbert van den Broeke (1980) - paranormaal medium. Als medium sinds 2004 met enige regelmaat op de Nederlandse televisie verschenen. In 2006 meermaals ontmaskerd door Stichting Skepsis, Dossier X en De Telegraaf.


Schotland
Derek Ogilvie (1965) - medium en babyfluisteraar. Beweert door telepathisch contact te begrijpen wat in baby's omgaat. Ontmaskerd door het VARA-programma RamBam in januari 2012 en eerder al in mei 2007 door de Amerikaanse onderzoeker en goochelaar James Randi.

Zweden
Emanuel Swedenborg (1688-1772) - kreeg in de jaren 1744 en 1745 een reeks visioenen.

Verenigde Staten
Edgar Cayce (1877-1945) - paranormaal medium en "helderziend diagnosticus". In trance beantwoordde hij vragen van derden over hun gezondheid, dromen, vroegere levens en zaken.

Eileen Garrett (1893-1970) - een Iers medium dat beweerde in contact te staan met de nabestaanden van de ramp met het Britse lichtschip R101.

Char Margolis (1951) - spiritiste die door haar intuïtie in contact zou komen met overleden dierbaren. Volgens Char heeft iedereen zijn eigen beschermengelen. Ze wordt vaak bekritiseerd door sceptici, zoals James Randi, die stellen dat haar resultaten ook bereikt kunnen worden met cold reading.(ondertussen meer dan eens bewezen dat deze dame ook fake is, alhoewel je het niet echt fake kunt noemen,want tenslotte moet je maar net cold readings kunnen geven)
Het mooiste aan de mens, is de glimlach

Plaats reactie

Terug naar “Helderziendheid, heldervoelendheid”